Det finns ett brott mot unga flickor som pågår helt i det tysta. 140 miljoner unga flickor och kvinnor lever med det dagligen och har bestående både fysiska och psykiska besvär p.g.a. brottet. I Sverige är det förbjudet och straffbart sedan 1982 men ändå pågår brottet utan att någon straffas. Det är ett fruktansvärt brott mot de mänskliga rättigheter och jag pratar om kvinnlig könsstympning.
Könsstympning är något jag varit helt omedveten om fram till några år sedan. Jag visste inte att det här fruktansvärda brottet existerade och att det även pågår i Sverige. Med denna artikel vill jag sprida kunskap om det och min förhoppning är att alla som kommer i kontakt med eller arbetar med unga flickor och kvinnor som kommer från högriskländer ska vara uppmärksamma och ge stöd, skydd och omsorg till de som är drabbade. I vissa länder är så många som 98% av alla kvinnor som är könsstympade.
Vad är könsstympning?
"Enligt WHO omfattar könsstympning av flickor och kvinnor alla ingrepp som rör borttagande, helt eller delvis, av de externa genitalierna eller annan åverkan på de kvinnliga könsdelarna av kulturella eller andra icke-medicinska skäl (WHO, 2008)"
WHO skiljer på olika typer av könsstympning:
Typ I. Klitoridektomi, delvis eller helt borttagande av klitoris och/eller klitoris förhud. 80-85 procent av samtliga flickor och kvinnor som är könsstympade har utsatts för denna typ av könsstympning.
Typ II. Excision, delvis eller helt borttagande av klitoris och de inre blygdläpparna, och ibland de yttre blygdläpparna.
Typ III. Infibulation, förminskning av den vaginala öppningen genom att alla yttre könsdelar är bortskurna och vävnaden hopsydd så endast ett hål litet som bredden på en tändsticka lämnas öppet för att låta urin och mensblod passera. Denna typ är det cirka 10-15 procent av alla könsstympade flickor och kvinnor som har utsatts för och den är framförallt förekommande i nordöstra Afrika.
Typ IV. Andra skadliga ingrepp, innefattar alla andra skadliga ingrepp på de kvinnliga genitalierna av icke-medicinska skäl, exempelvis prickning, snittning, skrapning och brännande. (WHO, 2008)
Förekomst och brottets syfte
Könsstympning är kopplat till tradition och handlar om familjeheder samt att kontrollera unga kvinnors sexualitet. Det är inte kopplat till någon särskild religion och förekommer inom både islam, kristendomen och judendomen. Även om det inte finns något stöd för det i deras heliga skrifter så används ofta just religion som argumentation både för och emot. Inom kulturer där detta förekommer anser föräldrar att de inte har något annat val. Om en ung kvinna inte är könsstympad innebär det att hon kunnat ha ett aktivt sexliv innan giftermålet något som inte är önskvärt. Som könsstympad får kvinnan hemsk smärta vid samlag vilket i sig är en försäkran att hon inte ska ha ett sexliv innan giftermålet (fullständigt vidrigt men tyvärr i deras föreställningsvärld är det logiskt).
I hela världen finns det ca 140 miljoner kvinnor som är könsstympade. Det är svårt att uppge en exakt siffra då kvinnor pratar ogärna om detta, men enligt beräkningar från Socialstyrelsen ska det finnas ca 38 000 könsstympade kvinnor i Sverige. I Sverige är det förbjudet sedan 1982 och 1998 förstärktes lagen med ett tillägg att det ska vara straffbart även om brottet begås i ett annat land. Ett brott som kan leda till fyra års fängelse. Trots detta kom två fällande domar 2006 vilket också är de enda i Sverige sedan lagen infördes.
Hur påverkas de som blivit utsatta?
Det tysta brottet kallas det också för eftersom allt sker under det tysta på ett fruktansvärt brutalt sätt. Flickor vet som regel inget om vad som ska hända och varken under brottet eller efter det pratar man aldrig om det här. Ingreppet utförs utan bedövning och det är vanligt att man använder ett rakblad eller kniv. Flickor är oftast mellan 4-14 år när de utsätts för brottet, men det förekommer även vid yngre ålder. Så klart får flickor svåra fysiska och emotionella besvär.
De har svårt att urinera och har svåra menstruationssmärtor då blodet inte kan rinna ut helt. De känner svår smärta vid samlag och det kan även uppstå komplikationen vid förlösning. Under själva ingreppet riskerar de (förutom den outhärdliga smärtan) infektioner, blodförgiftning, skador på närliggande organ och död. En stor psykisk lidande är en annan långvarig konsekvens.
Hur kan ni se tecken?
Om du misstänker att en flicka eller kvinna i din närhet har blivit utsatt för könsstympning var uppmärksam på följande tecken och symptom:
- De dricker jätte sällan för att slippa gå på toaletten eftersom det gör ont när de kissar.
- De tar väldigt lång tid på sig när de går på toaletten
- De ber om värktabletter men vill inte säga var det gör ont
- Svåra menstruationssmärtor och frånvaro p.g.a. det.
- Undviker idrott och andra fysiska aktiviteter (rädsla för att de ska bli törstiga och bli tvungna att dricka)
- Återkommande urinvägsinfektioner
Det kan vara svårt att veta vad du ska göra för att hjälpa flickorna eller hur du ska agera. Länsstyrelsen har tagit fram bra information som riktar sig till dig som jobbar på förskolan/skolan, socialtjänsten, hälso- och sjukvård, men även telefonnummer där du som privat person kan ringa och rådfråga. Via den här länken kommer ni till denna information! Kom ihåg att detta är ett brott i Sverige och att flickor lider något fruktansvärt. Ta ditt ansvar som vuxen och anmäl brottet!
Källa: http://www.hedersfortryck.se/
Bildkälla: Pixabay.com
Till sist..
Det här måste vara det vidrigaste, mest primitiva, omänskliga, fruktansvärda, brutala brottet i modern tid. Det tog mig flera dagar att skriva ihop den här artikeln för jag kände mig så illa till mods när jag läste att jag var tvungen att avbryta flera gånger. Jag lider verkligen med de här flickorna och det gör ont i hjärtat att veta att det är så pass vanligt men att det så gott som aldrig leder till åtal. Därför är det viktigt att inte blunda för det, utan vi måste hjälpas åt att uppmärksamma det här och ta vårt vuxna ansvar.
Ni har min tillåtelse att sprida denna artikel i sin helhet på lämpliga Ifokus sajter.