Annons:
Etiketterartikellika-villkor
Läst 5868 ggr
Loris M
2016-08-27, 15:47

HBTQ

I artikeln, som i sin helhet bygger på texten hämtad på RFSL- s hemsida, reder vi ut begrepp och fakta om HBTQ.

HBTQ står för homosexuell, bisexuell, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. 

H:et och B:et handlar om sexuell läggning, d.v.s. vem man har förmåga att bli kär i och attraherad av. Men T.et handlar om hur en definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan däremot handla om flera saker. Det kan handla om sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik, liksom ett kritiskt förhållningssätt mot de rådande normer i ett samhälle. 

På RFSL:s hemsida finns en väldigt bra begreppsordlista som tar upp de flesta begrepp som är kopplade till könsidentitet, sexuell läggning och könsuttryck. Eller andra relaterade begrepp. De förklarar bl.a. förljande begrepp: Asexuell, ickebinär, intergender, heteronormativitet, FTM/MTF, BDSM, intersektionalitet, intersexuell, polyamorös, pansexuell, transgender och mpnga fler. Om du är osäker vad någon av begreppen innebär fråga gärna här i tråden. 

Normkritik är en pedagogisk metod som syftar till att skapa ett mera jämlikt samhälle. Det innebär att flytta fokus från personer som är "normbrytare" till strukturer i samhället och ifrågasätta det som anses vara "normalt". Det är något som också är min strävan med den här sajten. Därför vill jag uppmana även er att tänka på hur ni skriver och om ni möjligen bidrar till att förstärka normer. Som ex. att anta att en kvinna som nämner sin partner är tillsammans med en man. Är ni osäkra vilket kön eller könsidentitet någon har, så är det bäst att skriva hen. Det första steget i att skapa ett jämlikt samhälle är att synliggöra och ifrågasätta normer men också granska sin egen position. Här finns det lite fler tips på hur du kan skriva mer inkluderande och normkritiskt. 

När det gäller äktenskap, så blev det könsneutralt 2009 i Sverige. Detta innebär att samkönade par kan sedan dess ingå äktenskap på samma villkor som samkönade par. Här kan du läsa lite mer om lagar och regler när det gäller äktenskap. 

Under länksamling på sajten kan du hitta flera sidor som är relaterade till HBTQ-frågor. 

Källa:

http://www.rfsl.se/ 

Bilder: Samtliga bilder från Pixabay

Annons:
Loris M
2016-09-26, 16:19
#1

RFSL-ungdom finns ännu en bra begreppslista som förklarar fler begrepp som inte finns på listan som jag länkat till i #0. Bland annat dessa begrepp:

"Agender räknas ibland som ett begrepp under paraplybegreppet ”intergender” eller "ickebinär" (se de orden). Den som är agender är inget kön eller relaterar inte till kön. 

Crossdresser är ett begrepp många gillar att använda i stället för ”transvestit” (se det ordet).

Drag eller att draga innebär att man leker med könsuttryck, ofta genom att överdriva typiskt maskulina eller typiskt feminina uttryck. Att vara dragqueen (överdriva typiskt feminina uttryck) eller dragking (överdriva typiskt maskulina uttryck) är inte samma sak som att vara transvestit, däremot finns det många som inte känner att det finns någon tydlig gräns mellan transvestism och drag för dem själva. Drag är ofta något politiskt eller en form av scenkonst. Alla kan vara dragqueen eller dragking - oavsett kön. Man kan också blanda olika könsuttryck när man dragar: det kallas crossdrag

Könsdysfori betyder att man lider av, eller upplever hinder i sin vardag på grund av, att ens könsidentitet inte stämmer överens med det kön man blev tilldelad vid födseln. En vanlig form av könsdysfori är det man kan kalla kroppslig könsdysfori – att delar av kroppen inte känns rätt eftersom de inte stämmer överens med ens könsidentitet. Könsdysfori kan också vara social och handla om att andra inte ser och behandlar en som den man faktiskt är. Alla transpersoner har inte könsdysfori. Könsdysfori kan också se mycket olika ut för olika personer – den kan handla om olika delar av kroppen och vara olika i olika situationer, till exempel. Om man har könsdysfori kan man vilja genomgå könsbekräftande behandling. Sådan behandling gör ofta att könsdysforin minskar.

Nongender räknas ibland som ett begrepp under paraplybegreppet ”intergender” eller "ickebinär" (se de orden). Den som är nongender är inget kön eller relaterar inte till kön.

Shemale kan beteckna en transtjej som inte genomgått underlivskirurgi. Ordet kan vara kränkande, därför ska man inte använda det om andra personer om man inte vet att de vill bli benämnda så. Om sig själv kan man använda det eller de ord som känns bra och som har en mening för en själv."

http://www.transformering.se/vad-ar-trans/ordlista

Loris M
2017-08-06, 21:45
#2

Några framsteg:

"Väl medvetna om allt arbete som ligger framför oss är regeringen samtidigt glad för de historiska reformer som vi åstadkommit så här långt under mandatperioden:

 - Personer som drabbats av det tidigare steriliseringskravet i könstillhörighetslagen ska kunna få rätt till statlig ersättning om 225 000 kronor. Regeringens förslag har under våren varit på remiss och vi planerar ett lagförslag till riksdagen nästa år

- Regeringen vill modernisera könstillhörighetslagen, för att ge den enskilde större rätt att definiera sig själv. Arbetet pågår nu i regeringskansliet.

- Regeringen föreslår att transpersoner ska inkluderas i bestämmelserna om hets mot folkgrupp, olaga diskriminering och åtalsregeln avseende förolämpning. Det innebär att skyddet för transpersoner stärks på flera sätt.

- Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att stärka kompetensen i hbtq-frågor för att fortsätta arbetet för att säkerställa en hög rättslig kvalitet i asylärenden där sexuell läggning och könsidentitet åberopas.

- Vi har även tagit de avgörande stegen för att bana väg för nya reformer. Regeringen har tillsatt en bred utredning om föräldraförsäkringen. Den har uppdraget att föreslå hur olika familjekonstellationers tillgång till försäkringen kan underlättas. Vi har även tillsatt en utredning om modernare regler om faderskap och föräldraskap.


- Regeringen har också gett den tidigare RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund i uppdrag att utreda hur transpersoners levnadsvillkor kan förbättras och rättigheter stärkas. Westerlund ska lämna sina förslag till regeringen i höst och underlaget kommer vara avgörande i arbetet framöver."

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/EVre2/sverige-ska-bli-battre-for-alla-hbtq-personer

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-08-20, 18:11
#3

Inlägget är borttaget

tarantass
2017-08-20, 18:58
#4

#3: "Ingen tycks ha vågat"? Säga det du säger menar du? Det kan väl också hända att det inte är så många här som håller med dig.

För min del tycker jag också det är bra och informativt skrivet (som alltid när Loris är i farten), men jag ska villigt erkänna att jag inte är så generös med beröm som jag kunde vara.

Dina personliga känslor inför homosexuella är kanske som de är, men jag hoppas för både din omgivnings och din egen skull att du inser att du inte kan bemöta andra människor med dem. Du skulle inte själv vilja bli bemött med den intoleransen mot heterosexuella (eller vad du nu är själv).

Anledningen till Pridevecka och sådant hade jag gärna velat att man sluppe påminna om vid det här laget. HBTQ+-folk skulle kunna berätta ett och annat för dig om hur cis-heterosexuella är vana vid att ta all plats och bestämma alla normer utan att ens reflektera över det. Men när man själv är i den grupp som bestämmer märker man inte sådant. Samma sak som gör att få rikemän från Djursholm någonsin kommer att förstå ensamstående arbetarmödrar i fattigförorten utan att personligen, privat, lära känna så många att något till slut händer i deras huvuden – och hjärtan.

Vad beträffar "sjuka" så är homosexuella inte sjukare än att de alltid har funnits, att de kan leva lika utmärkta liv som några heteros vid samma bemötande, och att de bevisligen finns i många andra djurarter också. Att man inte har börjat se det förrän de senaste åren beror just på den heteronormativitet som har gett det heterosexuella sättet att vara all plats.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

[NeferNefer]
2017-08-20, 20:49
#5

Jättebra artikel, Loris! 🌺

Magi-cat
2017-08-20, 20:52
#6

Suveränt bra artikel. ❤️🌈


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
[NeferNefer]
2017-08-20, 20:55
#7

Och väldigt bra kommentar av Tarantass också 🌺

Magi-cat
2017-08-20, 21:03
#8

Instämmer igen. 🙂🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[NeferNefer]
2017-08-20, 21:16
#9

Att sprida fördomar och hat leder till normalisering av hat mot vissa personer, och det är väldigt farligt. Hat ger bara mer hat … jag har gjort en ny tråd om högerextremisters våldsdåd. Där finns bland annat en länk till en artikel om en del av alla aktioner nazister har gjort mot HBTQ-rörelsen på sistone. Låt er inte luras att dras in i hatkampanjer. Tänk själva, och snälla, sprid inget hat.

DesK
2017-08-21, 10:40
#10

Mycket bra artikel Loris M! 🌺 Tarantass jättebra kommentar 🌺 NeferNefer jag instämmer helt med dig, hat leder till mer hat och våld leder till mer våld. Det är mycket viktigt att inte låta sig dras med i sådant.

Désirée
Afghan lives matter

Loris M
2017-08-21, 19:50
#11

❤️🤗🌺😘

Inlägg #3 har röstats bort och jag tänker inte återpublicera det. Stort tack till alla er som röstar bort hatinlägg och sprider kärlek och positivitet. ❤️

[Borttaget]
[Borttaget]
2020-09-01, 18:13
#12

Inlägget är borttaget

Upp till toppen
Annons: