Annons:
Etiketterartikellika-villkor
Läst 2143 ggr
Loris M
2018-09-29, 18:16

Vad är rasism?

Söker ni på ordet rasism kommer ni att få upp nästan en miljon träffar på mindre än 40 sekunder. Ändå verkar det råda stor förvirring kring vad det är. En del menar att man blir klassad som rasist så fort man uttalar sig om invandring. Andra menar att det finns rasism inom oss alla som väcks till liv så fort vi möter något främmande som vi inte känner igen.

För nästan tre år sedan skrev jag den här artikeln på Multikulturellt och den är tyvärr ännu mer aktuell idag. Jag publicerar den i sin helhet och vill ni gå in på Multikulturellt och se kommentarer (det blev en hel del) och diskussionen och hur den var då, hittar ni länken här. 

Så här skrev jag alltså för tre år sedan:

Det verkar som att rasism och främlingsfientlighet får allt större plats i diskussioner på nätet. En del menar att det knappt längre går att uttala sig om andra människor och andra kulturer som är olika oss själva och det vi känner till, utan att bli kallad för rasist. Men är det verkligen så? 

Idag läste jag en artikel som handlar om något som  journalisten kallat för "asylattack". När man läser så framkommer det att en man i 30-års ålder förberedde en attack mot ett asylboende. Mannen tillbringade större delen av sin tid att sitta vid datorn med att läsa på rasistiska hemsidor om terrorism och utländska personer. Han ringde själv polisen och berättade att han skulle angripa asylsökande. När polisen grepp och avväpnade honom sa han:

"- Ge mig kniven så ska jag gå och hugga ner några svartingar".  Är det rasism? Det verkar inte så, då mannen kommer att åtalas för brott mot knivlagen och förberedelse för grov misshandel. Mannen påstod att han var psykisk sjuk, något som senare psykiatrisk undersökning visat att han inte är. Ingenstans i artikeln nämns att mannen hade rasistiska motiv och istället för att kalla det vid sitt rätta namn för rasistattack, väljer tidningen att kalla det för asylattack. Med andra ord är det rätt så ofarligt att uttrycka sig rasistiskt idag. 

Tittar man på nätet på diverse sidor så menar många att även rasistiska och främlingsfientliga åsikter måste få komma fram. Vi har något som heter yttrandefrihet och att inte låta sådana åsikter komma fram likställer några med att man är emot yttrandefrihet och vill "tysta ner". Men det som dessa personer glömmer bort är att yttrandefrihet betyder inte att man inte har något ansvar alls. Att man kan slänga ur sig vilka dumheter som helst. Det finns fortfarande andra lagar som hets mot folkgrupp som "tvingar" oss att visa hänsyn. Jag tänker också, hur svårt kan det vara egentligen? Måste vi ha definitioner för att veta om något är okej att säga? Var har det sunda förnuftet tagit vägen? 

Jag önskar så innerligt att vi kunde sluta larva oss och sluta låtsas att vi inte vet vad rasism och främlingsfientlighet är. Kan inte var och en som är osäker använda sitt sunda förnuft och fråga sig själv: Kan någon annan ta illa vid sig om jag säger så här? Är det lämpligt att säga så här? Hur skulle jag uppleva det om någon annan sa samma sak till mig? Strunta i definitioner och olika tolkningar och tänk själv.

  • Redigerat 2020-10-07, 19:28 av Loris M
Annons:
[NeferNefer]
2018-09-29, 18:21
#1

🌺

Magi-cat
2018-09-29, 18:24
#2

❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

koppargaller
2018-09-29, 18:24
#3

❤️

Calcifer
2018-09-29, 18:27
#4

❤️


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Amandla
2018-09-29, 18:38
#5

❤️


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
vallhund
2018-09-29, 18:43
#6

🌺

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Ingetbarainget
2019-02-03, 14:54
#8

Rasism är när man delar upp personer i olika raser. Den som har den bättre rasen får trycka ner dem sämre.

Upp till toppen
Annons: