Rasism och främlingsfientlighet

Varför lockas män till hatsajter?

2017-11-14 20:47 #0 av: Loris M

Det är en fråga som några forskare från Uppsala universitet undersökt genom att granska hatsajter som Avpixlat (som numera heter Samhällsnytt) och Nordfront. Deras analys visar att 99,4% av de artiklar som skrivits på den förstnämnda sajten är skrivna av män. En av forskarna bakom rapporten förklarar varför män lockas till hatsajter:

"– Det handlar mycket om makt och dominans. Män är mer benägna att acceptera hierarkier och kan tycka att det är okej att vissa grupper är mer värda än andra. Män tar också på sig rollen att försvara sin grupp mot främmande grupper, säger han.

Samtidigt kan det vara så att männen inte släpper in kvinnorna på sajten.

– Det finns en sexistisk aspekt. Det är svårt att komma in i den här kretsen. Men kvinnor kan också bli tveksamma eftersom miljön är ganska hård. Kvinnor är mindre aggressiva än män och kan uppfatta den här miljön som allt för aggressiv.

FOI har också studerat radikalnationalistiska miljöer som exempelvis Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, och funnit att det huvudsakligen är tre kvinnobilder som lyfts fram – brottsoffret, idealet eller förrädaren.

Brottsoffren framställs som att de behöver beskydd. Det finns också en idealkvinna med nationalistiska värderingar, som stöttar sin man, ansvarar för hem och barn samt accepterar skillnaderna mellan könen. Kvinnor som ”vet sin plats i samhället” och stöder kampen genom att föda många vita barn hyllas.

Kvinnor som inte har ”de rätta” åsikterna omtalas däremot i nedsättande ordalag i kommentarsfälten. De kallas för ”PK-fittor”, ”feministluder” eller ”batikhäxor”.

”Inte sällan uttrycker kommentatorer en önskan om att vissa kvinnor ska bli våldtagna, som ett straff för att de till exempel varit positiva till invandring, eller för att lära sig en läxa”, skriver FOI."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/foi-darfor-lockas-man-till-svenska-hatsajter

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-14 21:07 #1 av: Zepp

Mm.. prexis.. det är män som ser sin manliga roll ifrågasatt.. med eller utan deras egen förmåga att känna att de får lov att känna att de erkänns som män/svenskar/what ever!

Dvs vi går från ett samhälle där det i princip räckte att vara man för att få en viss samhällelig position.. den tiden är förbi, tex så är värnplicket avskaffad.

Sååå.. hur söker man då ett nytt manligt ideal.. när kvinnorna tar över allt mer/blir allt mer jämlika/bättre utbildade?

Eh.. man söker som vanligt syndabockar.. ett rätt lätt enkelt byte är "invandrare"!

Dvs orsaken till "vår" egen situation är att att det flyttat in allt för många från andra länder!

På så sätt blir man oskyldig till sin egen situatation.. vad var det man sade på på 50-60-talet.. kamma dig, skaffa en utbildning och sen ett bra jobb.. då kan man om man har charm och tur..träffa en trevlig  kvinna, bilda familj, skaffa hus, Volvo och hund!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.